lundi 17 septembre 2007

# dormillouse 2


útvonal: St. Pons után a GR 6-ot követni, Bellevue/ Maison Forestier felé.
hossz: 5 és fél óra
szintkülönbség: kb 700 m.
IGN 3439 ET

Dormillouse: az 1882-es hármas szövetség a francia határvidék megerősítésére ösztönzött: ekkor épült 2505 méter magasan a l'Ubaye völgyét és a Col Bas-t védő Dormillouse, mely rövid életű karrierje során (1914 után már nem használják) leginkább az unatkozó katonák báljairól volt híres. A romos terasz remek körpanorámát kínál: Haute Provence, Serre-Ponçon, l'Ubaye, Dévoluy és l'Oisans hegyei jól láthatóak tiszta időben. Bónusz: 1) a nyári turistaszezonban viszonylag olcsó és remekül főző vendéglátóegység kényezteti a túrázókat. 2) Ha szerencsénk van, találkozhatunk a ritka alpesi gőtével. Bémoll: télen lezárt útvonal.

Variánsok: Montagnette-en keresztül (indulás: Col St-Jean, 7 és fél óra, 1185 m szintkülönbség, gyakorlott túrázóknak - Haut Provence. Le Pays de Seyne. Promenades et randonnées. PR 626; Balade 21) és a Villard tanya felől (D900-on 21 km-re nyugatra Barcelonnette-től, 5 és fél /8/ óra, 930 /1370/ m szintkülönség, gyakorlott túrázóknak - La vallée de l'Ubaye ... a pied. TopoGuides; circuit n. 3.)

Nyáron kocsival járható köves út, egészen a sorompóval lezárt útszakaszig, télen jobb nem próbálkozni, jeges, veszélyesen csúszós, hó alatti jeges átfolyásokkal - gyalog teljesíthető, minimum egy órával többet számoljunk, és ha lehet, hótalppal vágjunk neki.
Kövessük a PR-t, és válasszuk a balra nyitó ösvényt, sárga jelzés, Dormillouse felé. A hegyoldalba vágott kavicsos ösvény enyhén emelkedik, balra remek kilátással Seyne, majd Serre-Ponçon felé; jóidőben szép számmal találkozhatunk siklóernyősökkel és vitorlázórepülőkkel is. Az erődtől kezdetben kék, majd jelzésnélküli ösvényen leereszkedhetünk a völgybe, a Lac Noir és a Lac du Milieu közé. Itt két útvonal között választhatunk: a Lac du Milieu felé vezető ösvényt folytatása a Lac de la Cabane mellett vezet el, a Refuge du Loup-nál jobbra kezdődő ösvény a Vallon de Provence-on keresztül több apró tó mellett vezet el egészen a Col Bas-ig; ugyanide érkezünk, ha a Lac Noir-t megkerülve elhaladunk a sífelvonó alatt, s követjük a Col Bas vonulatát. Col Bas-nál leereszkedve (jobbra sportosabb, balra kevésbé megerőltető az út) a túra kezdetéről már ismert ösvényen találjuk magunkat.

A völgy a Col St-Jean sífelvonóival télen-nyáron (figyelem: gyalogosoknak/hótalpasoknak csak meghatározott időpontokban, meg kell érdeklődni) is elérhető; a tavalyi téli hótalpas túráról remek emlékeim vannak, az ideiről majd lesz poszt.

Aucun commentaire: