mercredi 2 mai 2007

# alap _ nyár

izébizé, mielőtt túlokosnak tűnnék, néhány tényleg alapvető jótanács, ami nem-helyieknek nem mindig tűnik alapvetőnek, fontossági sorrend nélkül:
1) szerezzünk be egy használható térképet (net, ha minden kötél szakad, ha időnk-pénztárcánk engedi, inkább vegyünk egy részleteset (ign), pl. a decathlonnál), mert bosszantó eltévedni, és lehetőleg részletes útleírást, ismertetőt, akármit, mert bosszantó órákkal később ráébredni, hogy a legizgalmasabb látnivaló mellett bambán elsétáltunk.
2) nem árt utánajárni, hogy a kiválasztott útvonal járható-e; nyáron a tűzveszély miatt elég sok ösvényt lezárnak. ha igen, azt is jó tudni, másnap milyen idő várható - heves misztrálkor némely útszakaszokat jobb elkerülni.
3) nyáron ne rakjunk tüzet, bármilyen biztonságosnak is tűnik, sőt, még tűzgyújtó szerszám se legyen nálunk, mert elvileg már emiatt megfedhetnek bennünket. dohányosokra ez duplán igaz, jobb rá sem gyújtani - a garigue pillanatok alatt belobban, és onnan nincs visszaút.
4) lehetőleg legyen nálunk egy, a patikákban beszerezhető "aspivenin", mert ugyan kis eséllyel, de összefuthatunk egy honos viperával, skorpióval, vagy százlábúval, akiknek roppant kellemetlen a csípése.
5)persze, ezzel kellett volna kezdeni: napszúrás, leégés ellen időben védekezni!
6) legyen nálunk sok víz.
7) még a családi tempójú sétáknál is jó, ha nem szandálban-papucsban-edzőcipőben talpalunk.

Aucun commentaire: