dimanche 2 décembre 2007

# le Tholonnet - barrage du Bimont 2

útvonal: Marseille-től kb. 40 km, Aix-en-Provence-on keresztül, D64C, majd D17, Tholonnet-ig. Ingyenes parkolási lehetőség a maison du Canal de Provence mellett.

hossz: 3h / 11 km
szintkülönbség: 200 m
IGN 3244 E

információ:
Office de tourisme, Aix-en-provence 04 42 16 11 61
La Maison de la Saint Victoire 04 42 66 84 40
13100 Saint-Antonin-du-Bayon
időjárás: 08 92 68 02 13 vagy meteofrance

Tholonnet első híressége Cézanne, a második az első boltozatos völgyzárógát, amit Emile Zola apja, Francois Zola épített 1854-ben, a harmadik pedig a pays d’Aix legrégibb AOC-ja, az AOC Palette (1948).

Látnivaló: a Provence-ban honos vadorchidea, az ophrys abeille, mely június-július táján virágzik - csak fényképezni, nem leszedni!!! A fosszil dinoszaurusz-tojások, melyeket a Roques-Hautes lankáin találtak - a lelőhely védett, a gyűjteményt az aix-i múzeumban (6 rue Espariat, 13100 Aix-en-Provence Tél : 04 42 27 91 27) tekinthetjük meg.

Az itt javasolt útvonal nem érinti a Saint Victoire-t, de a barrage du Bimont után választhatjuk a Croix de Provence felé vezető ösvényt - ezesetben készüljünk fel egy egész napos, hosszú és fárasztó túrára. Ha több nap is rendelkezésünkre áll, érdemes egy másik sétát betervezni - lásd a következő poszt.

indulás: maison du Canal de Provence mellől. Kb. fél óra séta után, enyhén emelkedő ösvényen érünk el a barrage de Zola-hoz; újabb 15 perc múlva válasszuk a jobbra kanyarodó ösvényt, ahol kb. fél óra békés séta következik, egy kellemesen járható széles ösvényen, egészen a barrage du Bimont-ig. Keljünk át a gáton (a tóhoz leereszkedni, fürödni tilos!), majd kövessük a kijelölt ösvényt - ne térjünk le róla, mert gyakran magánterületet szel át, és vadászidényben legyünk óvatosak.Leereszkedve több ösvény között választhatunk, a lényeg, hogy olyan mellett döntsünk, mely visszatér Tholonnet-ba - az általam kijelölt a chemin de Doudon-ba torkollik, ami a Moulin de Cézanne mellett a D17-hez vezet.



Bonusz: A visszaút bal oldalán kellemesnek tűnő étlappal csábít egy étterem. Több választható útvonal, akár több napos program, a családi séta mellett választhatunk sokkal sportosabbat is, hegymászással fűszerezve.
Bémoll: nyáron az ösvények egy részét a tűzveszély miatt lezárják, misztrálkor pedig egy részük járhatatlan, indulás előtt mindenképpen tájékozódjunk.

Aucun commentaire: